SON EKLENENLER

Hakan Fidan Orta Doğu'da büyük tehlikeye karşı dikkat çekti

"İran’ı savaşın içine çekmek istiyorlar!"
20 Ekim 2024 07:50

İsrail’in bölgede yeni cepheler açtığını söyleyen Dışişleri Bakanı Fidan “Netanyahu şimdi de İran’ı savaşa çekmek istiyor. Biz Türkiye olarak bölgemizde savaş istemiyoruz” dedi

 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze’den sonra Lübnan’ı da kana bulayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun savaşı yaymaya çalıştığını söyledi.

İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile İstanbul’daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bakan Fidan “Netanyahu bölgede sürekli yeni cepheler açıyor. İran’ı da bu savaşın içine çekmeye çalışıyor. İran’ın petrol ve nükleer tesislerini vurmakla tehdit ediyor. İsrail’in saldırgan tutumu, İran’ı meşru müdafaaya dönük adımlar atmaya zorluyor. Krizin başından bu yana yaptığımız uyarıyı tekrarlamak istiyorum: Savaşın tüm bölgeye yayılma riski asla hafife alınmamalı. Küresel düzeyde çok ciddi yansımaları olabilecek bir gerilimin içindeyiz. Biz Türkiye olarak bölgemizde savaş istemiyoruz. Bu konuda sağduyulu ve soğukkanlı davranılması gerektiğini savunuyoruz” dedi.

Mevcut gerilimi azaltmak için Gazze’de acilen ateşkes ilan edilmesi gerektiğini kaydeden Bakan Fidan “İsrail, Lübnan’a yönelik saldırılarını bitirmelidir. İsrail her türlü saldırgan tavırdan ve provokasyondan vazgeçmelidir. Türkiye ve İran bu bölgede ilelebet var olacaktır. İkili ilişkilerimiz her alanda geliştirmeye ve bölgesel konulardaki iş birliğimizi artırmaya yönelik çalışmalarımız da sürdüreceğiz. Son dönem yaşanan gelişmeler bu iş birliğinin önemini daha da artırmıştır” diye konuştu.

TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE

İran ve Türkiye’nin uzun yıllar terörden çok büyük zararlar gördüğünü belirten Bakan Fidan “Bugün PKK ve PJAK gibi uzantıları, iki ülkenin de ortak düşmanıdır. Bu hususta Türkiye ile İran arasında bir anlayış birliği mevcuttur. Bu ortak tutumu, ortak bir mücadeleye dönüştürmek zorundayız. Komşuluk ve kardeşlik hukuku gereği teröre karşı beraber savaşmalıyız” dedi.

HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRIZ

İsrail’in yayılmacı politikalarının bölge ve dünya için tehdit oluşturduğunu söyleyen İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, bölgede savaşın yayılması ihtimalinin ciddi olduğuna dikkati çekti. Arakçi “Siyonist rejim dışında kimse bu savaşı istemiyor. Bölgede savaşın yayılması ciddi tehdittir. Biz her zaman barışı desteklediğimizi vurguladık. Buna ek olarak da ‘her türlü senaryoya hazırız’ diyoruz” ifadelerini kullandı. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kurumların, İsrail’in suçlarını engelleyemediğini kaydeden Arakçi “ABD ve bazı Batılı ülkelerin desteği sayesinde savaş ve soykırım suçları işleyen Tel Aviv yönetimi bunları sürdürmek konusunda daha cüretkâr hâle geldi” diye konuştu. İran ve Türkiye’nin kadim kültüre sahip iki ülke olarak aralarındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını daha da güçlendireceğini belirten Arakçi, Dışişleri Bakanı Fidan ile ticaret, enerji, terörle mücadele, ortak yatırım alanları ve nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusunda iş birliği konularını ele aldıklarını aktararak “Türkiye ile ilişkileri ilerletmek için hiçbir sınır tanımıyoruz ve bu bağlamda bu ilişkileri güçlendireceğiz” dedi.

YAHYA ERKILIÇOĞLU 

TÜRKİYE GAZETESİ

İNTERNET BASIN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER