SÜRMANŞET HABERLER
SON EKLENENLER

Ankara büyük savaşa hazırlanıyor! Tehlikeyi gördük tedbirleri aldık

MSB kaynakları “Bölgemizde ve dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor, çok boyutlu bir güvenlik stratejisi ile değerlendiriyor, alınması gereken tedbirleri alıyoruz” dedi.
04 Ekim 2024 07:05

 Millî Savunma Bakanlığı kaynakları, İsrail’in Lübnan’a saldırısını ve muhtemel tahliye operasyonuna yönelik gazetecilerin sorularını cevapladı. Kaynaklar, İsrail’in Lübnan’a saldırısı sonrası İran’ın da İsrail’i füzelerle vurması üzerine oluşan gerginliğin bölgesel bir savaşa dönüşme ihtimaliyle ilgili olarak “MSB ve TSK olarak ülkemizin savunma ve güvenliğine yönelik bölgemizde ve dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor, çok boyutlu bir güvenlik stratejisi ile değerlendiriyor, alınması gereken tedbirleri alıyoruz. İsrail’in insanlık dışı ve uluslararası hukuku hiçe sayan saldırıları uluslararası güvenliği, küresel ve bölgesel istikrarı tehdit etmeyi sürdürüyor. Gelinen durum, İsrail saldırılarının Gazze ile sınırlı kalmayacağı, bölge geneline yayılacağı endişemizin ne kadar haklı olduğunu göstermiştir. TSK, bekamıza yönelen veya yönelebilecek her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye muktedirdir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dikkat çektiği İsrail tehdidine MSB'den cevap: TSK her türlü tehdidi bertaraf etmeye muktedirdir

'KOCA YUSUF’LAR HAZIR

Lübnan’dan tahliye planı hakkında da bilgi veren MSB kaynakları, tahliyeyi gerçekleştirecek olan gemilerin Mersin Limanı’nda, uçakların ise havaalanlarında göreve hazır bir şekilde beklediğini açıkladı. Edinilen bilgiye göre, Koca Yusuf olarak bilinen A400M uçakları ile C130 Herkül olarak anılan uçakları tahliyelerde yer alacak. Denizden tahliyelerin ise iki LST gemisinin (çıkarma gemileri) yapacağı ifade ediliyor. Tahliyelerde öncelik Türk vatandaşları olacak. Edinilen bilgilere göre, Lübnan’da Konsolosluğa kayıtlı yaklaşık 14 bin Türk vatandaşı bulunuyor. Ancak kaydı bulunmayanlarla birlikte bu rakamın iki katı olduğu tahmin ediliyor.

Barış Pınarı Harekatı'na 'yerli ve milli' damgaBarış Pınarı Harekatı'na 'yerli ve milli' damga

Dışişleri Bakanlığı 20’ye yakın ülkenin tahliye konusunda Türkiye’den destek istediğini açıklamıştı. Bu ülkelerin bir kısmının Lübnan’da çok sayıda vatandaşı olan ve kendi imkânları ile tahliyeleri deniz ya da havayoluyla gerçekleştirmek isteyen ülkeler olduğu belirtilirken, söz konusu ülkelerin Türkiye’den liman ya da hava sahası kullanım talepleri oldu. Bu konuda ülkelerle iş birliği yapıldığını belirten kaynaklar, Lübnan’da az sayıda vatandaşı olan bazı ülkelerin de Türkiye’nin tahliye operasyonuna dahil olma istediğini Ankara’ya ilettiğini ifade etti. Şu ana kadar Lübnan’dan tahliye için başvuruda bulunan Türk vatandaşı sayısının oldukça az olduğu belirtildi.

Savunma sanayide yerli oranı yüzde 60

TATBİKATTAN ÇEKİLDİK

Bu arada, TSK’nın Yunanistan’da gerçekleştirilen NATO’nun Ramstein Flag-2024 Tatbikatı’na katılmaktan vazgeçtiğine yönelik haberleri de değerlendiren kaynaklar “Yunanistan’ın hazırladığı tatbikat planlama dokümanında FIR (Flight Information Region-Uçuş Malumat Bölgesi) hattını kendi hükümranlık alanı şeklinde gösterip uçuş planı talep etmesi üzerine gerekli girişimlerde bulunuldu. NATO makamlarınca olumlu yaklaşım sergilenmesine rağmen ev sahibi Yunanistan’ın tutumunda ısrar etmesi nedeniyle tatbikata katılım sağlanmadı” dedi.

İLK TESLİMAT BU AY

TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, yerli imkânlarla geliştirilip üretilen genel maksat helikopteri T625 GÖKBEY’in ilk teslimatına ilişkin “O  teslimatı, bu ay içinde, belki 29 Ekim’de veya daha önce göreceğiz” dedi.

58 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, terörle mücadeleye ilişkin son bilgileri paylaştı. Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil olmak üzere son bir haftada 58 teröristin etkisiz hâle getirildiğini belirten Aktürk, 1 Ocak’tan bu yana etkisiz hâle getirilen terörist sayısının ise 2 bin 107’ye ulaştığını açıkladı.

YEŞİM ERASLAN

TÜRKİYE GAZETESİ

İNTERNET BASIN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER