Akademik Eğitimciler Derneği YKS Tercihlerinde adayların dikkat etmesi gereken hususlar konusundaki değerlendirmemiz.
Tercih dönemlerinde adaylarımızın Tercih Kılavuzlarını iyi incelemeleri ve Tercih Danışma Merkezlerinde görev yapan Psikolojik Danışmanlarımızdan uzman yardımı almaları profesyonel bir süreç için gereklidir.
YKS Tercih Dönemi 23-29 Temmuz tarihleri arasında olup öğrencilerimizin bu tarihler içerisinde tercih girişlerini yapmaları ve ‘2019 YKS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir’ ifadesini görmeleri önemlidir.
Adaylar tercihlerini yaparken puana göre değil yerleştirmeye ilişkin başarı sıralarına yapmalılardır. Sistem tercih önceliğine göre yerleştirme yaptığından, tercih sırlamanız çok önemlidir. Örneğin 3. tercihinize yerleşirseniz ‘Keşke 4. tercihimi kazanmış olsaydım’ demeyeceğinizden emin misiniz? Bu durum bütün tercihleriniz için geçerli mi?
Tercihlerinize eklemek istediğiniz programları iyi araştırmanızda fayda var. Özellikle programların ‘Özel koşul ve şartlarının’ iyi okunması gerekir. Özel koşul ve şartlarını taşımadığınız bir bölüme yerleşseniz dahi kaydınız yapılmayacaktır.
Tercih listenizdeki programın kodlarının doğru girildiğinde emin olmanız ve listenin son hali verildiğinde ilk tercihten son tercihe kadar kontrol etmeniz önemlidir. Adaylarımızın 24 tercih hakları olduğunu bilmeleri, yerleşmek istedikleri programları sıralamalarının önünde ve arkasında geniş bir aralık bırakarak yazmaları ve yerleşmek istemedikleri programlara listelerinde yer vermemeleri Hangi mesleğe sahip olmak istiyorum? Üniversiteden beklentilerim nelerdir? Hangi şehirde ve üniversitede eğitim almak istiyorum? Tercih yapmadan önce bu soruların cevaplanmış olması gerekiyor.
Mesleklerin popülerliğine göre değil kişinin ilgi ve yeteneklerine uygunluğuna göre tercih edilmesi önemlidir.Tercih yapılacak üniversitenin mümkünse görülmesi, başarıları, etkinlikleri, konumu, mezunlarının iş olanakları ve yurt dışı imkanlarının iyi incelenmesi gerekmektedir.
Adaylar bulundukları ilin dışında bir üniversiteyi tercih edeceklerse yurt, konaklama, ulaşımve burs gibi konuları araştırmaları gereklidir. Seçilecek olan mesleği yerinde görmenin ve mesleği icra eden kişilerle görüşmenin sağlıklı karar verme sürecine katkı sağlayacağını unutmayalım.
Öğrencileri karar verme aşamalarında zorlamak hata yapmaya sürükleyecektir. Bu nedenle hedeflerin birlikte konuşulması ve sağlıklı bir şekilde değerlendirmesi önemlidir.
Öğrencilerimiz ve velilerimiz üniversiteyi her şeyin üzerindeymiş gibi hissetmemeli, hayatın devam ettiğini ve üniversitenin de bu hayatta bir araç olduğunu unutmamalılar.