İBRAHİM DEMİRKAN demirkanibrahim@gmail.com

KAŞİF ÇOCUK YAYINLARI NEYİ KEŞFETMEK İSTİYOR?

15 Mayıs 2022 Pazar 11:28

Çocuk yayınları deyince hem bir öğretmen hem de bir baba olarak her zamankinden daha çok dikkatli olmaya çalışmışımdır. Çocuklar için hazırlanan bir kitap o küçük ruhları mutlu da yapabilir tam tersi ruhunu,aklını sakatlayabilirde. 1989 ya da 1990 Kitap dergisinde de çocuk yayıncılığı üzerine bir yazı yazmış ve ülkemizde durumun hiçte iç açıcı olmadığını belirtmiştim ki o tarihte 17-18 yaşlarımdaydım. Çocuklukta doğru düzgün okuyacak kitap bulamayan bir kitap kurdu olarak renkli ve resimli ansiklopedilerde teselli arardım. İşte o genç yaşta yazdığım yazı bunun bir serzenişiydi aslında.

Yıllar geçti sinema film, öğretmenlik bir arada giderken Emrullah KÖKER’in bir STK’nın genel sekreterliğini yaparken çıkarttığı tarihte iz bırakmış Müslüman bilim öncülerinin hayatını ilk ve ortaokullara anlatan kitapları elime geçti. KÖKER’le bu yitik hazineyi açığa çıkartmak için “okullara ücretsiz nasıl dağıtırız”ı konuştuk. Kitapların ücretsiz bir şekilde dağıtımı için sosyal medyada öğretmenler grubunda paylaşmış ve binlerce kitabın 60 küsur vilayete gitmesine vesile olmuştum.

Büyük ilgi, sevinç ve merakla karşılanan bu kitaplarla ilgili yeni bir çalışma yapmaya karar verdik. 50 kitaplık bir seri hazırlanmasına karar verdik. Bende görsel yayın yönetmenliği işini yüklendim. Öncü Bilim İnsanları “Ömer’le Bir Kutu Macera” başlığı altında İslam dünyasında bilime öncülük yapmış 50 bilim insanını çocukların anlayacağı bir dille anlatmaya karar verdik.  Yayınevinin web sitesinde de yazdığı gibi ‘Kâşif Çocuk Yayınları geleceğin bilim insanı adayı çocuklara ilham kaynağı olması için buluş ve keşiflerde bulunmuş, başarılı bilim insanlarının çalışmalarını hikâye kitaplarıyla dünya çocuklarına tanıtmaya yönelik kurulmuştur.’Maksat bilimin sadece batının malı olmadığı, Müslümanlarında bilimde çok buluşlara imza attığını anlatarak günümüzdeki teknolojik gelişmelerde payları olduğunu anlatmaktı. Bilim öncüleri serisi adını verdiğimiz bu kitapların yazar ve çizerleriyle görüşülüp anlaşıldı ama ortada her zaman ki sorun vardı; Para.  Bu 50 kitabı basacak paramız yoktu. Önceden ücretsiz dağıttığımız kitaplar sponsorla basılıp dağıtılmıştı ama ekonomik krizin ayak sesleri o zamandan duyulmaya başlandığı için yeni kitaplara sponsor bulmak mümkün değildi. Her sponsor arayışımızda ve görüşmelerde bize söylenen kitapları satın diğer kitapları da buradan alacağınız parayla sübvanse edersiniz oldu. Parayı bulamayınca Şu Çılgın Türkler kitabının baş kahramanı olmaya layık bir atraksiyonla Emrullah üniversite okuduğu Almanya başta olmak üzere dost çevresinden bulduğu borç paralarla yayınevini kurdu ve bismillah diyerek bu işe başladı. Bizde 50 serilik bu kitapların ilk 10’unu böylelikle Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak bastık. Kitapları satıp diğer kitapları yazdırıp bastırmayı düşlerken tüm dünyayı saran pandemi süreci her sektörü olduğu gibi yayıncılığı da vurdu. Fakat o sarsıcı sürece rağmen büyük fedakarlıklarla diğer kitaplarda basılmaya devam edildi. Kitapların yazımı, yayını ve dağıtımı konusunda sayamayacağım kadar birçok isim fedakârca çalıştı.  Herkesin beğendiği bu proje tüm sorunlara rağmen ilerlemeye devam etti.

Kâşif çocuk yayınları çok dilde yayıncılığı insanlığa bırakılan bu mirası tüm dünyaya duyurmak için yapmaya başladı. Bu süreçte İstanbul Maltepe kaymakamlığının Unesco destekli bir projesi için Farsça ve Rusça’ya da tercüme edilen kitapları oldu. Projede anneler çocuklarını bu kitaplardan okudu. Aslında her türlü yayıncılığı çok dilli yapmak gerekiyor. İster ayakkabı ister buzdolabı ister bir film çekin tüm dünyada var olamazsanız diğer ülkelerde üretilenler gelir sizin ürünlerinizi yok eder. Bu yüzden üniversal bir iş yapmak için çok dilli olmak gerekiyor. Bu anlayışın meyvesi geçen ay Azerbaycan’da kendisini gösterdi. Azerbaycan’da Kâşif Çocuk yayınlarının 10 kitabı Azeri Türkçesiyle yayınlandı. Bu hepimizi gururlandırdı.

Bilim tarihi konusunda Fuat Sezgin hoca malum destansı bir çalışma yaptı ve onun mirası bir müze olarak İstanbul Topkapı sarayında İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi adıyla ziyaretçilere hizmet veriyor. Çocuklara yönelik bu seride onun araştırdığı ve eserlerinde yer verdiği bilim insanları seçildi. Birazda aktüalite açısından Aziz Sancar, bizzat Fuat Sezgin Hoca’nın da hayatı bu seride anlatıldı. BU arada Selçuk Bayraktar’ın hayatıda Azerbaycan için yazıldı, çizildi ve yayına hazır hale getirildi. Siz bu yazıyı okurken belki de basılmış olacak.

Kâşif çocuk yayınlarının öncü bilim insanları seriside başta kendi çocuklarımız olmak üzere tüm dünyaya bunu duyurmaya çalışıyor.

Kitaplarla ilgili daha geniş bilgiye www.kasifcocukyayinlari.com.tr ‘den ulaşabilirsiniz.

YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
Abdullah Bal
Tebrikler
Necati İŞLER
İbrahim Bey, bu tanıtım için sizlere teşekkür ediyorum. Emrullah KÖKER Bey'i de tebrik ediyorum. Hayal edemeyeceğimiz kadar büyük bir girişime ÖNCÜLÜK ediyor.