SON EKLENENLER

Üniversite 38 işçiyi TİS sonrası işten çıkardı

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde çeşitli birimlerde çalışan 38 işçi, imzalanan TİS sonrası işten çıkarıldı. Dava açan işçiler, mahkemenin “TİS’ten faydalanmalılar” kararlarına rağmen TİS’ten faydalanmamak şartıyla üniversite bünyesinde başka bir birimde işe geri alındı.
16 Eylül 2021 10:15

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde lojman, amfi, fakülte gibi ihtiyaç duyulan çeşitli birimlerde çalışan 38 işçi, sendika ile üniversite arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinden (TİS) yararlanmaması için işten çıkarıldı. Üniversiteye dava açan ve kazanan işçiler, “Üniversite yönetimi, TİS’ten faydalanamayacağımızı, ancak bu hususta bir dava açar ve kazanırsak o halde toplu iş sözleşmesinden faydalanabileceğimizi söyleyerek bizleri üniversiteye karşı dava açmaya yönlendirdiler. Davayı açtık, kazandık fakat üniversite hemen bizi işten çıkardı” dedi. İşçiler mahkemenin “TİS’ten faydalanmalılar” kararlarına rağmen TİS’ten faydalanmamak şartıyla lojman yönetimi bünyesinde işe geri alındı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde TİS’ten yararlandırılmamak için işten atılan 38 işçi bireysel olarak üniversiteye dava açtı. Üniversite yönetimi açılan davalarda, davacıların Atatürk Üniversitesi Lojmanları ve Site Yöneticiliğinde çalıştığını, taleplerin bu tüzelkişiliğe yöneltilmesi gerektiği savunmasını yaptı. Erzurum 1. ve 2. iş mahkemeleri işçileri haklı buldu.  Davayı kazanan fakat TİS’ten yararlanamayan işçiler “Herkes bizi haklı buluyor ama kimsenin elinden bir şey gelmiyor” dedi.

Sosyal haklar tırpanlandı, maaş asgari ücrete düştü

Ödenen cezalara ve kazanılan davalara rağmen hala özel kadroda çalıştıklarını anlatan işçiler, “Biz şimdi çalışmaya devam ediyoruz ama her türlü mobbing uygulanıyor” dedi. Asgari ücret ile çalıştıklarını ve sendika ile elde ettikleri sosyal haklarına ulaşamadıklarını söyleyen işçiler, “Bu olayı örtbas etmeye çalışıyorlar. Ama biz haklarımızı alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Ayrıca rektörün atanmış olduğunu kaydeden işçiler, “Rektör AKP’nin atadığı bir rektör. Seçimde 4 kişi vardı ve en az oyu bu kişi almıştı. Rektör kendini çok güçlü hissediyor, hatta bize toplantıda, ‘benim arkamda cumhurbaşkanı var’ dedi. Bir de müdür var ve o da bize her türü baskıyı yapıyor. Şimdi gündeme geldikçe çekingen davranıyorlar” sözlerine yer verdi.

SENDİKA.ORG

İNTERNET BASIN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER