SON EKLENENLER

Memur ve emekli maaşı ne kadar olacak?

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, olması gereken rakamı açıkladı. Milyonlarca çalışanın memur ve emeklinin merakla beklediği zam mesaisi başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine sonrası memur ve emeklilere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kabine toplantısı sonrasında SGK Başuzmanı İsa Karakaş, Mayıs ayı enflasyon rakamları sonrasında Temmuz ayında memur ve emekli maaşına yapılması gereken zam oranını tek tek hesapladı.
08 Haziran 2023 06:50

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim sonrasında ilk kabine toplantısını dün gerçekleştirdi. Kamuoyunun merakla beklediği toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan Temmuz ayında maaşlara yapılacak zam oranlarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, Mayıs ayı enflasyon rakamları sonrasında Temmuz ayında memur ve emekli maaşına yapılması gereken zam oranını tek tek hesapladı. İşte İsa Karakaş'ın memur ve emekli zam açıklaması...

İlk 4 aylık enflasyon ve refah payına göre SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarını da değerlendiren Karakaş, “İlk 4 aylık enflasyon yüzde 15,21 oranındaydı. Dolayısıyla mayıs enflasyonu beklentilerin çok altında kaldı. Doğalgaz desteği ile birlikte de yüzde 0,044, Merkez Bankası anketlerindeki beklentilere de baktığımız zaman yüzde 21 civarında bir 6 aylık enflasyon oranı bekleniyordu.

Ancak mayıs ayının enflasyon oranının düşük gelmesi, haziran ayındaki enflasyonun da doğalgazın etkisiyle düşük geleceği beklenmekte. Bu durumda bu mevcut göstergelere göre ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 16’ı bile bulamayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu yüzde 16’lık fark SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına aynen yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde en düşük maaşın 5 bin 500 lirayken nisan ayında yüzde 45 zam yapılarak 7 bin 500 liraya çıkarıldığını fakat 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alanlara herhangi bir zam yapılmadığını hatırlatan Karakaş, "Sosyal sigorta tekniğiyle bakıldığında 5 bin liranın altında olan yani 4 bin 500 lira emekli maaşı alması gereken kişi 7 bin 500 lira alıyor, ayrıca 5 bin, 6 bin, 6 bin 500, 7 bin, 7 bin 459 lira alan da 7 bin 500 lira almış oluyor. Böylece 7 bin 500 liranın içerisindeki o gruplarda kendi içerisinde adaletsiz bir güncelleme söz konusu oluyor. Birinci husus buydu, ikinci husus ise 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alanların maaşlarının nisan ayında güncellenmemesi ile bir adaletsizlik söz konusu."

Mevcut enflasyonun ve refah payının çok üzerinde bir artışın elzem olduğunu söyleyen Karakaş şu şekilde devam etti:

EN DÜŞÜK ÖĞRETMEN MAAŞI KAÇ TL OLACAK?

Kamudaki dengeleri ve yapılacak olan zammı da göz önünde bulundurduğumuz zaman bir şefin maaşı 14 bin 640 lirayken bu 26 bin 811 liraya, müdür maaşı 19 bin 500 lirayken yapılacak güncelleme ile birlikte 33 bin 858 liraya, bir öğretmen maaşı 14 bin 700 iken 26 bin 898'e yükselecektir. Son olarak pratisyen bir öğretmen 21 bin 600 lira alırken, onların maaşı da 36 bin 903 liraya yükselecek."

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİNE 15 BİN TL

Memurlara yapılacak bu zammın aynı zamanda memur emeklilerine de yansıyacak. Bu durumda şu anda en düşük memur emeklisi maaşı 7 bin 901 lira. En düşük memur maaşına yapılacak yüzde 94’lük zam oranını da göz önünde bulundurduğumuz zaman en düşük memur emeklisinin maaşının 15 bin 328 lira olması gerekiyor ki aradaki dengeler yerine oturmuş olsun.

Diğer göstergemiz de kamu işçisine yapılan zamlardı. En düşük kamu işçisi maaşı yüzde 45’li zamla brüt olarak 21 bin 750 liraya çıktı. Temmuz ayında bu zamma ilave yüzde 15’lik refah payı zammı da yapılacak. Dolayısıyla en düşük kamu işçisinin maaşı 25 bin 12 liraya çıkacak. Böylece 7 bin 500 liralık en düşük emekli maaşı, diğer yandan kamu işçilerine yapılan zamlar, diğer yandan da en düşük memur maaşlarının 22 bin liraya çıkarılması ile yapılan zamların sadece enflasyona bağlı olmayacağını söyleyebiliriz."

TÜRKİYE GAZETESİ

İNTERNET BASIN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER