SON EKLENENLER

İki varyantla enfekte olma riski

Belçika’da, koronavirüsün alfa ve beta varyantlarına aynı anda yakalanan 90 yaşındaki bir kadın hayatını kaybetmişti. Uzmanlar, böylesi bir tablonun çok nadir görülebileceğine dikkat çekerken, Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, normal şartlarda virüs bulaşan bir hastanın, başka bir virüsle de enfekte olmasını engelleyen mekanizmalar olduğunu belirtirken, “Kovid-19 bu durumu bozuyor. Kovid-19’da aynı anda iki farklı varyant ile enfekte olunabileceği Belçika örneğinde ortaya çıktı.
28 Temmuz 2021 07:31

Ancak 2 virüsten biri baskın olan mikrop şeklini alır. Aşı olmaktan kaçınan vatandaşlarımızı böyle bir tehlikenin de olduğunu hatırlatmak isterim. Mutlaka ama mutlaka aşı olunması çağrısında bulunuyoruz” dedi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer ise aşılanmamış kişilerde çift varyant ile enfekte olma riskinin olduğunu belirterek, şunları dedi:

“Bu durum aynı zamanda yeni varyant oluşumuna da basamak teşkil edebilir. Virüs ne kadar dolaşırsa o kadar çok varyant ve risk anlamına geliyor. Ancak bir kişinin iki ayrı varyant türüyle enfekte olması da çok normal bir durum değil. Buna benzer ancak tespit edilemeyen çok sayıda ilginç vaka örnekleri mutlaka vardır. Zaman içinde varyantların artış ve şekline göre aşıların da formu değişecek, yeni aşılama gündeme gelecektir. u yüzden işler ileride daha da karmaşık hale gelmeden tüm dünyada eşit düzeyde aşılama yapılmasından başka seçenek yok. Aşı karşıtlarına izin verilmeden, halk sağlığının korunması için aşılamanın hızla tamamlanması gerekiyor. İki ayrı varyant ile enfekte olan kişilerde hastalık daha mı agresif seyreder bilmiyoruz ancak en büyük risk yeni bir varyantın ortaya çıkmasıdır.”

MERT İNAN İstanbul

MİLLİYET

İNTERNET BASIN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER