SON EKLENENLER

5 bin 500'ü geçecek: Temmuz'da asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

Temmuz'da memur ve emeklilerin alacakları zam oranları belli olurken, asgari ücret zammı da kesinleşmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın herkesin gelirinin artması yönünde verdiği talimat sonrası asgari ücrete ne kadar iyileştirme yapılacağı merak konusu oldu. Peki Temmuz'da asgari ücret ne kadar olacak?
20 Haziran 2022 08:21

Asgari ücretle çalışanların en çok merak ettiği şey elbette zam konusu. Her yıl başında yapılan zamlar bu kez Temmuz ayında da yapılacak. Aylardır süren asgari ücret zam tartışması netleşmiş gibi görünüyor.

Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’Temmuz ayında da enflasyon farkları ile milletimizin her kesimini rahatlatacağız" ifadeleri, gerekse bakanların açıklamaları bu konuda noktayı koydu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretliler dahil herkesin gelirini artıracak düzenlemeler yapılması yönünde talimat verdi. Erdoğan'ın talimatı üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili kurumlarla çalışma başlattı.

5 AYLIK ENFLASYON FARKI VE MAAŞ ZAMMI KESİNLEŞTİ

TÜİK’in açıkladığı 5 aylık enflasyon yüzde 35.64 olduğuna göre; şimdiden memur ve emeklileri için yüzde 30.64’lük enflasyon farkı oluşmuş durumda.

Bunun üzerine toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 7 zam da eklenince memur ve emeklileri için şimdiden yüzde 37.64’lük zam kesin görülüyor.

Haziran ayında açıklanacak 6 aylık enflasyona göre yüzde 37.64’lük zammın daha da artacağı ve yüzde 40’lara yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Kesin zam oranı 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon rakamı ile netleşecek.

ASGARİ ÜCRET 5.500 TL SEVİYESİNDE OLABİLİR!

Açıklanan Mayıs ayı enflasyonu ile birlikte memur ve emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammı netlemeye başlarken, memur ve emeklileri için enflasyon farkı da kesinleşti. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre 5 aylık enflasyon yüzde 35.64 oldu.

Asgari ücret hesaplaması her ne kadar memur ve emekli gibi olmasa da açıklanan enflasyon rakamlarına göre asgari ücrete yüzde 30 seviyesinde zam yapılması öngörülüyor.

Böylece halen 4.250 lira olan asgari ücretin Temmuz ayı itibari ile en düşük 5.500 lira seviyelerine ulaşması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücret konusunda ilgili kurumlarla çalışma başlattı.

Bakanlığın teklifi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp yeni asgari ücreti ister yıllık ister aylık belirleyebilecek. Bunun üst sınırı iki yıl olacak.

4 Temmuz Pazartesi günü açıklanacak Haziran ayı enflasyon oranının ardından ilk altı aylık enflasyon oranı belirlenecek, memur ve emeklilere yapılacak zam oranı açıklanacak.

Asgari ücretliye ara zamda 6 aylık zam oranı da belirleyici olacak.

Yılın ilk 5 ayında enflasyon yüzde 35.64 olmuştu. Bu orana göre hesaplamalar yapılıp asgari ücretin artış oranı da belli olacak.

ERDOĞAN VE ATALAY'IN KRİTİK GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk-İş Başkanı Ergün Atalay arasındaki görüşme asgari ücret, emekli ve memur zammı, EYT ve 3600 konu başlıklarında geçti. Başkan Erdoğan, Türk-İş Başkanı Atalay'ı AK Parti Genel Merkezi'nde kabul etti.

Görüşmenin müspet geçtiğini belirten Atalay toplantı sonrası şu açıklamalarda bulundu:

"Sayın cumhurbaşkanımız, önümüzdeki günlerde çalışma bakanıyla, bu işin taraflarıyla bir toplantı yapılacağını, bununla ilgili önümüzdeki günlerde bize haber vereceğini söyledi. Hangi noktaya geldik diye bir rakam konuşmadık. Asgari ücretlinin alım gücünün düştüğünü, dar ve sabit gelirlinin alım gücünün düştüğünü, emeklinin durumunun ortada olduğunu A'dan Z'ye anlattık"

"Ortada bir rakam yok ama asgari ücretin ocak ayındaki alım gücüyle şu andaki alım gücünü, emeklilerin maaşını konuştuk. Güzel müspet bir görüşme oldu. Cumhurbaşkanı 'Ben her şeyin farkındayım, ne olduğunu biliyorum' dedi. Güzel bir görüşme oldu. İnşallah önümüzdeki günlerde kamuoyuna müspet bir haber verirler"
 

ASGARİ ÜCRET ARA ZAM NE KADAR OLACAK?

"Ortada bir rakam yok ama alım gücü düştü. Bugüne kadar biz Aralık ayının dışında asgari ücret için toplanmadık. Ancak şartlar öyle gerektirdi. Biz her ay enflasyon farkının yansıtılmasını istiyoruz"

"Benim aklımdaki rakam çok güzel. Her şeyi söylerim. 10 bin de söylerim ama öyle değil. Söylediğinle aldığın arasında bir uyum olması lazım. İş verenlerin büyük bölümü asgari ücretin artmasını istemiyor."

BAKAN BİLGİN: TEMMUZDA BÜTÜN ÇALIŞANLARIN YÜZÜ GÜLECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Çalışma Ekonomisi Araştırma Topluluğu'nun 35'inci Yıl Programı'nda konuştu. Bakan Bilgin asgari ücret ek zam konusunda;

"Türkiye ekonomik dalgalanmalara, enflasyonlara rağmen büyümeyi sürdürüyor. O halde enflasyonun tahribatına karşı çalışanları ve emeği korumak bizim vazifemiz. Biz emeği, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Yani önümüzde Temmuz dönemi var.

Çalışanlarımızla bizim sadece kamu emeklileri ile kamu çalışanları ile değil, özel sektör emeklileri ile, Bağ-Kurlularla, çeşitli konumda bulunan emekliler de dahil hepsini kapsayan, sadece enflasyon farkını değil onların sosyal konumlarını destekleyecek bir çalışmayı sürdürüyoruz. Yani Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, hiç olmazsa enflasyona karşı 'Benim devletim benim yanımdadır' dedirtecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek durumdadır'' şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET EK ZAM AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİM Meclisi Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada temmuz zammı ve asgari ücreti değerlendirdi:

"Asgari ücreti yüzde 200'e yakın, dolar cinsinden ise yüzde 100'e yakın artırdık. Rasyonel gerçeklerle izah edilemeyecek fiyat artışlarına karşı hukuki ve idari tedbirler geliştiriyoruz. Temmuz ayında da enflasyon farkları ile milletimizin her kesimini rahatlatacağız"

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZHASEKİ'DEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki asgari ücret, emekli ve memur Temmuz ile ilgili gelen soruyu yanıtladı.

Özhaseki, "Enflasyon karşısında sabit gelirliyi, dar gelirliyi ezdirmemek, hakkını savunabilmek, gelirlerini daha artırıcı bir takım tedbirler almak hükümetin işi. Bu konuda da sırayla yavaş yavaş hepsi geliyor. Dün iki müjde vardı, önümüzdeki günlerde yine gelir. Sabır" dedi.

YENİ ŞAFAK

İNTERNET BASIN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER